Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ιστορία Δ΄ 3. Κλασικά χρόνια 2. Ο χρυσός αιώνας 22. ΄΄ Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση των Αθηναίων΄΄







Δημιουργοί: Κατερίνα Καραλή – Κανέλλος Κανελλόπουλος





Ο εννοιολογικός πίνακας αναφέρεται στο βιβλίο της ιστορίας της Δ΄ δημοτικού στο 22ο κεφάλαιο με τίτλο: Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση των Αθηναίων, κατά τον "Χρυσό Αιώνα". 

Οι Αθηναίοι ήταν άνθρωποι χαρούμενοι,χαίρονταν τη ζωή τους και περνούσαν τις ελεύθερες ώρες τους στα γυμναστήρια ή στην Αγορά,όπου συζητούσαν τα καθημερινά προβλήματα.Τα σπίτια τους ήταν χαμηλά και απλά, χωρίς παράθυρα στο δρόμο και με λίγα έπιπλα. Συνήθως έτρωγαν ψάρια, έλιες και λαχανικά, αφού την τότε εποχή ήταν άφθονα. Στις γιορτές και τις θυσίες που έκαναν προς τιμήν των θεών έτρωγαν κρέας. Όταν διασκέδαζαν έπιναν κρασί νερωμένο. 


Οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι και σπάνια έβγαιναν έξω, κύριως σε κάποια επίσιμη γιορτή. Αν και δεν έβγαιναν συχνά έξω πρόσεχαν τον ευατό τους, δηλαδή ντύνονταν ωραία, βάφονταν. 


 Οι νέοι στην Αθήνα μέχρι τα εφτά τους χρόνια ήταν στο σπίτι και έπαιζαν παιχνίδια. Μετά τα εφτά τους χρόνια οι γονείς έστελναν τα αγόρια συνοδεία του παιδαγωγού στο γραμματιστή και τον κιθαριστή ώστε να μορφωθούν. Ανώτερα σχολεία δεν υπήρχαν, και οι νέοι παρακολουθούσαν τις συζητήσεις των μορφωμένων που γίνονταν κυρίως στην αγορά αλλά και σε άλλα μέρη για διάφορα θέματα. Ύστερα υπηρετούσαν το στρατό για δύο χρόνια.

Πηγή: http://4953.blogspot.gr/


παρουσιάσεις:
































 πληροφορίες: 


































on line game  αστραγάλοι












εξάσκηση:


















βίντεο:

















































2 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ !!!! Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΑΕΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΑΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ !!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Κική, χαίρομαι πολύ που μπορώ να είμαι χρήσιμος, σας ευχαριστώ, να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή