Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μελέτη Δ΄. Ενότητα 3. Κεφάλαιο 4: Διαδρομές της γύρης, ταξίδια των σπόρων. Ο πολλαπλασιασμός των φυτών




















   Έντομα και η γονιμοποίηση των φυτών

 
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι αγριομέλισσες διανέμουν την γύρη στα διάφορα χωράφια.….
«Το εύρημα  αυτό θεωρείται  να έχει οικονομική επίπτωση για τους γεωργούς στην εκπλήρωση της επικονίασης των χωραφιών"  λέει η  Claire Kremen , Βοηθός  Καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών, Πολιτικής και Διαχείρισης,-Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
" Η γονιμοποίηση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική οικολογική λειτουργία," δήλωσε η Kremen. «Οι μέλισσες λειτουργούν ως επικονιαστές, διότι, καθώς αυτές τρέφονται απο λουλούδι σε λουλούδι, ακούσια  μεταφέρουν κόκκους γύρης από το ένα φυτό στο άλλο. Εάν οι  μέλισσες δεν  κάνουν αυτή την μετακίνηση , πολλά  κοινά φυτά της Βόρειας Αμερικής- συμπεριλαμβάνομενων άλλων πολυαρίθμων,  οικονομικώς σημαντικών, καλλιεργειών- θα παρέμεναν αγονιμοποίητα και δεν θα ήταν σε θέση να αναπαράγουν », είπε η Kremen.
Η έρευνα εξέτασε δύο σημαντικούς παράγοντες: Πόσοι φυσικοί  βιότοποι υπήρχαν κοντά στα αγροκτήματα , και κατά πόσον αυτά τα  αγροκτήματα  βασιζόντουσαν  σε οργανικές ή σε συνηθισμένες  τεχνικές καλλιέργειες.
Στην Καλιφόρνια η καλλιέργεια αμυγδάλου βασίζεται επάνω στις μισές μέλισσες των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου 1,5 εκατομμύρια αποικίες. Οι μέλισσες γονιμοποιούν στους αμύγδαλο -ελεώνες για έξι περίπου εβδομάδες , και στη συνέχεια αποστέλλονται να εργαστούν σε άλλες καλλιέργειες.
Οι επιστήμονες λένε ότι τώρα  θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή  αμυγδάλου και σε πολλές άλλες καλλιέργειες  λόγω του ότι, τόσες  πολλές μέλισσες πεθαίνουν.
--------------------
Συγγραφεας: Abduldaem Al-Kaheel








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου