Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

6 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ



Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή έχει στόχο να αποστείλει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις και ειδικότερα στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας.  Η σχολική βία και ο εκφοβισμός συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές διαστάσεις. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.  

Οι κύριες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται είναι: η λεκτική (π.χ. κοροϊδία), η κοινωνική (π.χ. αποκλεισμός από τις παρέες), η σωματική (π.χ. χτυπήματα), η ηλεκτρονική (π.χ. απειλές μέσω του διαδικτύου) και η σεξουαλική (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση). Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες λαμβάνοντας το ρόλο του παρατηρητή ή γνωρίζουν την ύπαρξη του φαινομένου. 

Η ΣΙΩΠΗ ΔΕ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ωστόσο, το πρόβλημα της βίας στο σχολείο αφορά και όλους εκείνους, που με το ρόλο τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση στάσεων και αντιλήψεων (σχολείο, οικογένεια).  Το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» Ροδόπης, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, τονίζει τη σπουδαιότητα του ρόλου των εκπαιδευτικών και των γονέων στην πρόληψη και επίλυσή του και μεταφέρει μήνυμα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ίδιο σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιεί βραχείες προληπτικές παρεμβάσεις με θέμα το σχολικό εκφοβισμό σε σχολικές μονάδες της Ροδόπης.  Μια κοινωνία, η οποία παραβλέπει ή αγνοεί τον εκφοβισμό, είναι μια κοινωνία που έχει χάσει το σεβασμό των μελών της. Όλοι οφείλουμε να παρέχουμε στα παιδιά προστασία, στήριξη και πρότυπα συμπεριφοράς που καταδικάζουν κάθε μορφή βίας.


Είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να πηγαίνει σχολείο χωρίς να φοβάται…  Είναι υποχρέωση όλων μας να το προστατέψουμε…

Πηγή: http://gmakrakis.blogspot.gr






\



Μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό εδώ:




http://xristx.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5239.html#.UTZulIGQV04









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου