Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Γλώσσα Δ΄. Ενότητα 16. Κεφάλαιο 1. Το παραδεισένιο Πήλιο

Γλώσσα Δ΄. Επαναληπτικό 14ης Ενότητας

Μπορείτε να βρείτε το επαναληπτικό και σε pdf εδώ.

Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Ιστορία Δ΄. Κεφάλαιο 41. Μια παράσταση αρχαίου θεάτρου

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΚυριακή, 19 Μαΐου 2013

Crete - Incredible History, Official Campaign 2013


Γλώσσα Δ΄ - Επανάληψη 14ης ενότηταςΓλώσσα Δ΄ - Επανάληψη 14ης ενότητας from Xristos Xarmpis


Την επανάληψη μπορείτε να την βρείτε και σε pdf εδώ.

Σεβόμενοι τον κόπο των συναδέλφων, αναφέρουμε πάντοτε όλα τα ονόματα των δημιουργών.

Γλώσσα Δ΄. Ενότητα 14. Κεφάλαιο 4. Το διαδίκτυοΠαρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Μελέτη Δ΄ . Ενότητα 6. Κεφάλαιο 6. Το φως ταξιδεύει... και συναντά σώματα

Μελέτη Δ΄ . Ενότητα 6. Κεφάλαιο 5. Πάγος, νερό, υδρατμοί: Τι μένει ίδιο, τι αλλάζει;

Μελέτη Δ΄ . Ενότητα 6. Κεφάλαιο 4. Πού υπάρχει αέρας;

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Μελέτη Δ΄ . Ενότητα 6. Κεφάλαιο 3. Πώς μετράμε τη θερμοκρασία των σωμάτων;

Μελέτη Δ΄ . Ενότητα 6. Κεφάλαιο 2. Πώς διαχωρίζουμε τα μείγματα;
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 11 ~Πλωτίνος 2


Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 10 ~Πλωτίνος 1


Animated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 9 ~ ΕπίκουροςAnimated φιλόσοφοι ΕΤ3 Επ. 9 ~ Επίκουρος από KRASODAD

Καλή αρχή και πάλι!
Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Μαθηματικά Δ΄. Ενότητα 7. Κεφάλαιο 46. Διατυπώνω και επιλύω προβλήματα

Γιορτή της Μητέρας
Η γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Ιστορικό

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς.

Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής.Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Η Γιορτή της μητέρας βέβαια έχει χάσει, όπως και όλες οι γιορτές, τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Βλέπετε πρώτοι οι Αμερικάνοι, χωρίς να υστερούμε οι υπόλοιποι, ανακάλυψαν ότι παρ' όλο που η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να γιορτάζεται η μητέρα σαν έννοια, ήταν παρόλα αυτά μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη του για την δική του μητέρα. Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.

Πηγή:http://www.valentine.grΈνα συγκινητικό βίντεο αφιερωμένο σε όλες τις μανούλες! Θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές σας... (κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα)'Ο,τι ομορφότερο έχει γραφτεί ποτέ για τις μαμάδες6 μαμάδες μιλούν για τη Γιορτή της Μητέρας
Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλες τις μαμάδες!
 Το πιο όμορφο βίντεο για την Γιορτή της Μητέρας! 
5 χειροτεχνίες για τη Γιορτή της Μητέρας
Μαμά είχες δίκιο. Ένα post αφιερωμένο στις μαμάδες μου.(Βίντεο)
Η καλύτερη μαμά του κόσμου!

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Γλώσσα Δ΄. Ενότητα 14. Κεφάλαιο 3. Μια παράξενη παραγγελίαΣύνδεσμος είναι το άκλιτο μέρος του λόγου που χρησιμοποιείται για να συνδέσει προτάσεις ή λέξεις της ίδιας πρότασης μεταξύ τους.

Οι σύνδεσμοι διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
·         Συμπλεκτικοί (και, ούτε, μήτε, ουδέ, μηδέ)
·         Διαχωριστικοί (ή, είτε)
·         Αντιθετικοί (μα, αλλά, παρά, όμως, ωστόσο ενώ, αν και, μολονότι, μόνο)
·         Συμπερασματικοί (λοιπόν, ώστε, άρα, επομένως, που)
·         Επεξηγηματικοί (δηλαδή)
·         Ειδικοί (πως, που, ότι)
·         Χρονικοί (όταν, σαν, ενώ, καθώς, αφού, αφότου, πριν, μόλις, προτού, ώσπου, ωσότου, όσο που, όποτε)
·         Αιτιολογικοί (γιατί, επειδή, αφού)
·         Υποθετικοί (αν, σαν άμα)
·         Τελικοί (να, για να)
·         Αποτελεσματικοί (ώστε, που)
·         Εναντιωματικοί/Παραχωρητικοί
·         Ενδοιαστικοί/Διστακτικοί (μη, μήπως)
·         Συγκριτικοί (παρά)
·         Βουλητικός (να)Μετοχή (γραμματική)
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μετοχή είναι ένας ρηματικός τύπος που φανερώνει χρόνο και διάθεση, και μοιάζει με όνομα Επίθετο αφού έχει γένη και κλίνεται.
Η μετοχή λοιπόν είναι κατά ένα μέρος ρήμα (χρόνος, διάθεση) και κατά ένα μέρος όνομα (γένος, κλίση), δηλαδή μετέχει και στα δύο είδη του λόγου.
Η ενεργητική μετοχή φανερώνει τον τρόπο που εκδηλώνεται η ενέργεια του ρήματος, και είναι άκλιτη. Έχει κατάληξη -οντας (π.χ. τρέχοντας) ή -ώντας (π.χ. τραβώντας).
Η παθητική μετοχή φανερώνει ότι η ενέργεια του ρήματος έχει επηρεάσει το υποκείμενο σε παρελθόντα χρόνο, και είναι κλιτή με τρία γένη και δύο αριθμούς. Έχει κατάληξη :
·         συνήθως, -μένος, π.χ. φοβισμένος, κοιμισμένος.
·         αν είναι προπαροξύτονη, -όμενος, π.χ. ερχόμενος. Ειδικά οι μετοχές που προέρχονται από ρήματα δεύτερης συζυγίας καταλήγουν σε -ώμενος, π.χ. περισπώμενος.
·         αν είναι παροξύτονη, -ωμένος, π.χ. αγχωμένος.
Ορισμένες μετοχές, με την συχνή χρήση, μετατρέπονται σε ουσιαστικά, π.χ. η Οικουμένη (ήταν αρχικά η Οικουμένη Γη).